De brandwondenstichting zegt het vaak genoeg, kijk toch uit met de BBQ. Toch blijven Nederlands onverminderd fan van de BBQ. Lees hier waarom + 5 tips voor de beste BBQ ervaring

Waarom Nederland zo dol is op de BBQ?
Het antwoord is eigenlijk heel simpel, we zijn op zoek naar de beste BBQ ervaring. Nederlanders barbecueën hoofdzakelijk voor de gezelligheid, zo blijkt uit onderzoek. De gemiddelde Nederlander blijkt in een groep van tien mensen te barbecueën.
Deze reden kunnen we heel goed begrijpen. Bijna niets is leuker dan met lekker weer en een gezellige groep mensen in de tuin zitten. De beste BBQ leent zich vaak voor verschillende soorten eten en manieren van koken zoals grillen, bakken en stoven.
Zo kun je een heerlijke uitgebreide maaltijd op tafel zetten die verdeeld wordt over de avond. Combineert dit met een gezellig drankje in de buitenlucht en we hebben de beste BBQ ervaring die je je maar kunt wensen.
Kritische weersomstandigheden
Dit gevoel wordt extra versterkt doordat BBQ en het weer in Nederland sterk met elkaar verbonden zijn. In tegenstelling tot het buitenland is een Nederlander uitsluitend te porren voor de beste BBQ ervaring bij goed weer. In de winter of regen, alhoewel dit de laatste jaren wel enigszins in opkomst is wordt nauwelijks gebarbecued.
Gezien het dus vaker niet dan wel geschikt weer is om de barbecueën (volgens ons Nederlanders althans) krijgen mensen extra veel zin om te barbecueën als het mooi weer is omdat we het gevoel hebben dat het een zeldzame gelegenheid is.
Kijken we naar het buitenland dan klopt dit ook. Zo blijkt uit onderzoek dat de gemiddelde Nederland 6-7 x per jaar het weer goed genoeg vind voor de beste BBQ ervaring. Kijken we naar Denemarken dan zien we dat ze daar – ondanks de vergelijkbare weersomstandigheden – maar liefst 20x per jaar de BBQ aansteken.
Duitsers en Amerikanen zijn nog grotere fans van de BBQ. In Duitsland steken ze ‘de Braai’ maar liefst 40x per jaar aan en de Amerikanen toppen op 52x per jaar. (Dat is gemiddeld genomen dus elk weekend!). Dit verschil is vooral zo groot omdat het in het buitenland gebruikelijk is om ook in de winter te barbecueën.
De beste BBQ ervaring
Proberen om lekker een keer in de winter te barbecueën is een goede tip uit het buitenland voor wie graag achter de BBQ staat en heel het jaar door op zoek is naar de beste BBQ ervaring. Daarnaast zijn er meer adviespunten voor wie veilig en verantwoord wil barbecueën.
Zo blijkt dat veel Nederlanders vloeibare brandstoffen zoals spiritus gebruiken om het vuur snel aan te krijgen. Vaak komt dit voor uit ongeduld en de wenst om zo snel mogelijk te starten met grillen en zo de beste BBQ ervaring te creëren. Echter juist dit ongeduld zorgt vaak voor ongelukken en in extreme gevallen belanden mensen zelfs in het ziekenhuis.
De waarschuwingen van het brandwondencentrum zijn dan ook volledig terecht, dit betekend echter niet dat je de BBQ moet laten staan. Veilig en zorgvuldig handelen zorgen ervoor dat je veilig en lekker kunt barbecueën. Gebruik bijvoorbeeld aanmaakblokjes of een brikettenstarter, dat duurt wat langer maar is zeker veilig. Gebruik ook een deksel of een vonkenvanger en hou dieren en kleine kinderen op afstand.
Verder valt op dat het nog altijd niet helemaal goed zit met voedselveiligheid bij de beste BBQ ervaring. Het is natuurlijk zonde als je na een gezellige avond de volgende dag doodziek bent. Daarom geven we hieronder nog enkele tips voor een veilige en gezonde sfeer die zorgen voor de beste BBQ ervaring.
Zo grill je (voedsel)veilig…
- Haal bederfelijke waren als vlees en vis pas uit de koelkast vlak voor je gaat grillen. Het uitstallen in de zon ziet er leuk uit maar zorgt voor voedselinfecties.
- Grill vlees en vis indirect, dus niet te dicht op de kooltjes. Zo voorkom je dat het vlees aanbrand of zwart wordt. Mocht er toch een zwart stuk opzitten snijd dit dan altijd weg.
- Voor de beste BBQ ervaring gebruik je geen spiritus of andere vloeibare brandbare materialen. Gebruik altijd aanmaakblokjes.
- Zet de BBQ of vuurschaal op een stevige, vlakke ondergrond zodat hij niet om kan vallen
- Zet altijd een emmer met zand (geen water!) in de buurt zodat je het vuur kunt doven.
- Gebruik een deksel of vonkenvanger tegen opspattend vet en vonken, zo voorkom je schrikreacties en brandgevaar.

En bewust…
- Houdt kinderen en huisdieren altijd op veilige afstand van een open vuur of BBQ.
- Probeer eens een vuurschaal BBQ (vuurschaal + grillrooster) in plaats van een BBQ op gas. Milieuvriendelijker, veiliger en authentieker
- Varieer met vleesvervangers of gegrilde groente voor een gezonde en bewuste maaltijd
Met deze tips kan het niet fout gaan om van een mooie zomer (of winter) avond een beste BBQ ervaring te maken. Ben je nog op zoek naar een BBQ of grillcombinatie? Onderstaand een tip voor de Beste BBQ oplossing in onze ogen.
De beste BBQ
De beste BBQ is volgens ons Vuurschaal Palma. Vuurschaal Palma is een mooie, rond vormgegeven vuurschaal, handgemaakt van eersteklas staal. Leverbaar in 4 maten van 60 tot 100 cm breed en dus geschikt voor elke tuin. Vuurschaal Palma is leverbaar in combinatie met verschillende bijpassende statieven en grillroosters zodat je in een handomdraai een volwaardige BBQ hebt.
Met vuurschaal Palma heb je een authentieke BBQ ervaring en combineer je een vuurschaal met een BBQ. Met dit handgemaakte Europese product steun je bovendien Europa als productieland. Deze handgemaakte vuurschaal, geschikt voor jarenlang plezier is al beschikbaar vanaf 70 euro. Een ideale basis voor de beste BBQ en de beste BBQ ervaring.
