Met zomerse en zelfs tropische dagen is het heerlijk om met een vuurschaal BBQ te genieten in de tuin. Maar hoe zorg je dat het eten goed en vers blijft in het warme weer? In deze blog 9 handige tips.
Heb je nog geen BBQ in de tuin? Probeer dan een van de hoogwaardige vuurschalen van de Vuurkorfgigant.nl. Ideaal voor wie in stijl en sfeer buiten wil barbecueën. Voor wie de vuurschaal al klaar heeft staan hieronder 9 tips om je eten goed en vers te houden in het warme weer.

Tip 1: Gebruik een koeltas of koelbox
In warm weer zorgen met name vlees en vis voor risico’s wat betreft bacteriën. Gebruik daarom een koeltas of koelbox. Niet alleen tijdens de rit van de Supermarkt naar huis, ook al is dit maar 10 minuutjes maar ook tijdens de BBQ. Zet Vlees in een dichte koeltas in de schaduw in plaats van dat je de open verpakking in de zon op tafel legt. Hiermee voorkom je gezondheidsrisico’s en de gerechten smaken vaak ook nog eens lekkerder.
Tip 2: Zorg voor een schone werkplek
Veel mensen pakken voor het gemak een snijplank mee naar buiten en snijder hier vlees, vis en groentes achter elkaar of tegelijk op. Hiermee loop je het risico dat rauwe vlees/vis of bacteriën in bijvoorbeeld een koude salade komen. Gebruik daarom aparte snijplanken en was de snijplank na de snijbeurt met kokend kraanwater. Desinfecterende doekjes gebruiken en handen wassen is tijdens warm weer ook regelmatig noodzakelijk.
Tip 3: Gebruik een tang
Pak geen rauw vlees vast en gebruik altijd een tang om het rauwe vlees of de rauwe vis op de BBQ te leggen. Zorg dat je een apart bordje of plankje hebt waarop de rauwe producten liggen. Liefst zorg je dat de producten zo kort mogelijk worden blootgesteld aan het warme weer voor ze op de BBQ gaan. Dit lijkt wellicht een tikje overdreven maar de kans op voedselvergiftiging is weliswaar klein maar het is erg gevaarlijk en onaangenaam. Beter dus om het te vermijden.
Tip 4: Laat vlees en vis goed doorbakken
Een medium steak is een groot risico op de BBQ. Een handgemaakt vuur in de vuurschaal of op een bedje van kolen is immers minder constant qua temperatuur dan een gasfornuis. Zorg daarom altijd dat vlees en vis goed doorbakken zijn. Gebruik bij voorkeur een echte BBQ thermometer om het vlees op temperatuur te controleren voor je het opdient.
Tip 5: Let op de temperatuur
Bacteriën groeien overal maar ze groeien het snelst tijdens een temperatuur van 4 tot 40 graden. Daarom is het zo belangrijk om het eten of te bewaren in die koeltas in de schaduw rond of onder de 4 graden of het vlees lekker op die gloeiend hete BBQ te gooien. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar vermijd dat rauw vlees en vis open en bloot op tafel of op een bord blijven liggen.
Tip 6: Sauzen uit de supermarkt
Hoewel er niets boven een handgemaakte saus gaat kun je zeker met gloeiend heet weer beter kiezen voor saus uit een potje. Dankzij de hogere zuurgraad heb je hierbij minder kans op infecties of bacteriën en zo’n kant en klaar potje sluit je ook makkelijk weer luchtdicht af.
Tip 7: Een emmer water bij de BBQ vuurschaal
Niet alleen is er bij een BBQ altijd een grotere kans op bacteriën in het eten. Ook kun je brandgevaar hebben door het open vuur of de hete kolen doordat een kind of huisdier niet goed oplet. Zorg daarom altijd voor een emmer zand naast de vuurschaal, puur voor de zekerheid.
Tip 8: Voorkomen van aanbranden
Voorkom aanbranden en rauwe binnenzijden van vlees en vis door het vlees en de vis in dunne reepjes of plakjes te snijden, desgewenst aan een mooie spies. Doordat er minder volume is zal het vlees sneller door- en door gaar worden. Hiermee voorkom je dat het aanbrand en bovendien is het goed gaar.
Tip 9: Varieer tussen vlees en vis door
Probeer eens te variëren met vegetarische ingrediënten. Een handige tip voor veilig en gevarieerd eten is om eens wat anders op de BBQ te gooien dan een reep vlees of vis. Voor de afwisseling kun je bijvoorbeeld een banaan of ananas roosteren. Of wat dacht je van een zelfgemaakte tortillawrap van courgette, paprika en geraspte kaas met een beetje knoflooksaus, gegaard op de BBQ. Niet alleen is de variatie prettig, groentes en fruit zijn ook een stuk minder vatbaar voor bacteriën tijdens een uurtje in de warme buitenlucht.

Samengevat: Barbecueën is heerlijk tijdens een warme zomerdag, zeker op een fraaie vuurschaal van de vuurkorfgigant. Waarbij je de vrijheid hebt om zeer nauwkeurig in te stellen wat de afstand is tussen het grillrooster en het vuur.
Maar blijf opletten, veel mensen onderschatten het omdat niet elke keer dat je ‘slecht’ barbecuet je ziek wordt. Maar de kans op voedselvergiftiging tijdens een BBQ is doorgaans groot. Met een paar simpele maatregelen kun je ervoor zorgen dat een heerlijke zomeravond in de tuin niet eindigt met buikpijn in bed.