
Veel mensen genieten graag van een vuurtje in de tuin of op vakantie. Maar hoe kun je nu makkelijk en veilig een vuurschaal aansteken of een kampvuur maken?
Soms grijpen mensen (vaak uit ongeduld) naar een vloeibare brandstof zoals spiritus of wasbenzine. Dit is echter levensgevaarlijk omdat er steekvlammen kunnen ontstaan. In deze blog tips en trucs voor een snel, veilig en gezellig vuurtje.
Omstandigheden en voorbereiding
Een goed vuur aanmaken of een vuurschaal aansteken begint met een goede voorbereiding. Vanzelfsprekend maak je het kampvuur of plaats je de vuurschaal op een veilige, open plek. Met een goede afstand vanaf een huis of schuurtje en bomen. Houdt rekening met de windrichting bij het plaatsen van de vuurschaal.
Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor blusmiddelen in de buurt, een simpel emmertje met zand of een blusdekentje is meer dan voldoende om een ongeval te voorkomen of zeer eenvoudig te stoppen. Toch vergeten veel mensen deze simpele voorzorgsmaatregelen. Bij een vuurschaal aansteken let je tot slot op de kleding die je aan hebt. Snel brandbare of loshangende/loszittende kleding is onveiliger.
De juiste brandstof en ontsteking
Bij voorkeur gebruik je gedroogd hout of eventueel licht vochtig hout als het echt niet anders kan. Optioneel kun je bij de vuurkorfgigant ook kant en klaar hout bestellen wat al extra is gedroogd en in brandklare blokken is opgedeeld.
Voor een vuurschaal aansteken of een kampvuur maken is de ontsteking echter van het grootste belang, hieronder een aantal voorbeelden met ieder hun voor- en nadelen.

Aansteker of lucifer
Een vuurschaal aansteken kan met een ouderwetse aansteker of lucifer. Voordeel is dat de meeste mensen dit al in huis hebben liggen. Een groot nadeel is echter dat lucifers snel opbranden en dat gewone aanstekers vaak heet worden omdat de houten blokken vaak niet zomaar aanstaan.
Wil je een vuurschaal aansteken met een aansteker of lucifer, gebruik dan altijd een fornuisaansteker met een lange steel vanwege de veiligheid of kies voor speciale, extra dikke en lange aanmaaklucifers die je tussen het brandhout kunt steken. Een creatiever maar wellicht minder praktisch alternatief is de tondel.
Tondel
Een tondel is een ouderwetse maar wat minder praktische manier van een vuurschaal aansteken. Tondel is een benaming voor zeer licht ontvlambaar materiaal wat al sinds de oudheid wordt gebruik om vuur te maken. Door een tondel over een vuursteen te wrijven ontstaan zeer veel vonken.
Door hiernaast licht ontvlambaar materiaal te leggen zoals dunne gedroogde takjes, gras, dennenappels of bladeren kun je de vonken proberen om te zetten in vuur. Dit is een proces wat enige vaardigheid en geduld vereist. Snel een vuurschaal aansteken of een vuurtje maken? Dan is een tondel voor jou niet geschikt. Voor de liefhebber of ouders met al wat grotere kinderen kan het wel een hele leuk en leerzame manier zijn om vuur te maken. Zie het in dat geval als onderdeel van de avond en trek er wat tijd voor uit.
Aanmaakblokjes
Een vuurschaal aansteken of een kampvuur maken doe je het beste met een of meerdere aanmaakblokjes. Deze zijn veilig in gebruik en zeker de betere aanmaakblokjes zorgen ervoor dat het vuur relatief snel maar ook goed aan staat.
Een vuurschaal aansteken samengevat
- Zorg altijd voor een goede voorbereiding, met name bij het plaatsen van het kampvuur of de vuurschaal en de kleding die je aan hebt.
- Houdt altijd een blusmiddel zoals een emmertje zand in de buurt
- Gebruik bij voorkeur aanmaakblokjes of voor de uitdaging een tondel
- Gooi nooit (vloeibare) brandstoffen op het vuur
- Let op de opbouw van het vuur, klein beginnen met takjes en groot eindigen met blokken